Bitki Çayları ve Tarifleri

Doğanın bizlere sunduğu en güzel nimetlerden biridir bitkiler. Kiminin kokusundan kiminin aromasından kiminin çiçek özünden faydalanırız. Rengarenk, çeşit çeşit onlarca bitki adeta insanoğluna hizmet etmek için var olmuştur. İlaç yapımından tutun da mutfaktaki yemeklere katık yapmaya kadar birçok şeye yarayan bitkiler vücudumuz için de şifa kaynağı. 
Soğuk havaların, mevsimsel değişiklerin ya da hastalıkların vücudumuzda yaptığı tahribatları saymakla bitiremeyiz. Özellikle alerjik reaksiyonların baş gösterdiği bahar aylarında bitkisel çaylardan faydalanmak çok yerinde bir karar olacaktır. Örneğin ıhlamur, papatya çayı, lavanta çayı, ısırgan otu çayının bahar alerjilerine çok iyi geldiğini söylememiz gerek. Konumuza binaen bu yazımızda bazı bitki çaylarının özelliklerini ve tariflerini ele alacağız.

Ihlamur

Yalnız başınıza bir kaldırımda yürürken burnunuza gelen o enfes kokusuyla sizi alıp başka diyarlara götürür ıhlamur ağacı. Zira nazlı bir ağaç olmadığı gibi hem her yerde yetişecek kadar cesur hem de bir o kadar cömerttir ıhlamur bitkisi.
Öksürüğün kesilmesine yardımcı olan ıhlamur aynı zamanda cilde iyi gelir, vücut direncini arttırır, kalp sağlığını destekler, boğazı yumuşatarak solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde yardımcı rol oynar.

Ihlamur Çayının Hazırlanışı:

Ihlamurun ateşte pişmemesi gerekir, french press ile demlemek bu anlamda iyi bir seçenek olacaktır. Bu konuda size Taç Aloha French Press’i önerebiliriz. Kaynamış olan suyu french pressinize alarak içine bir tutam ıhlamur atın ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayınızı bal ya da limonla tatlandırabilirsiniz. Ihlamur çayı günde iki ila dört bardak içilebilir. Fazla tüketildiğinde ishale sebep olurken vücudun su kaybetmesine neden olur.

Ada Çayı

A, B1, B6, C, K vitaminleri açısından zengin olan adaçayı, ağız ve diş sağlığına, boğaz ağrısına, kalbe, cilde, kemiklere iyi gelirken aynı zamanda vücuttaki iltihabi durumu da rahatlatır. Ada çayının bir özelliği de sindirim sorunlarına iyi gelebilmesidir. Belki de bu sebepten olsa gerek Ege Bölgesi’nde bazı lokantalarda yemekten sonra klasik siyah çay yerine adaçayı ikram edilir.
Kanseri önleyici bileşikler de içeren ada çayı ile ilgili olarak özellikle tiroit kanseri riskini düşürebileceğine dair araştırmalar yapılmıştır ve sonuç olumludur. Özellikleri saymakla bitmeyen bu bitkiyi mutfağınızda mutlaka bulundurmaya özen gösterin. Ada çayını demlemek de aşırı pratik. 

Hazırlanışı:

Bir kapta çay için suyunuzu kaynatarak, henüz sıcakken bardağa alınız. Ardından bardağınıza bir dal ada çayını da ekleyerek 3 dakika kadar demlenmeye bırakın. İşte bu kadar kolay! Daha sonra adaçayını bardağınızdan sapıyla çıkarak, arzuya göre birkaç damla limon ve balla tatlandırarak içebilirsiniz. Farklı bir aroma istemiyorsanız çayınızı direkt olarak da tütebilirsiniz. 

Yoğun bir tattan hoşlanıyorsanız ada çayınızı şık tasarımıyla göze hitap eden Taç Hola 5 Parça French Press Seti ile demleyebileceğiniz gibi direkt olarak bardağınızda demlenmesini de sağlayabilirsiniz. 

Papatya Çayı

İnsan vücudu için faydalı bitkilerden biri de papatyadır. Sakinleştirici etkisi olan papatya doğada çok kolay bulunabilen bir bitki olduğundan kendiniz de toplayıp kurutarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. 
Uykuya geçişte kolaylık sağladığından uyku problemleriniz varsa akşamları tüketmenizi öneririz. İçerisinde bulunan apigenin isimli antioksidan sayesinde stresi ve kaygıyı da azalttığı bilinen papatya çayı depresyona da iyi gelir. 
Sindirim sistemine, öksürük ve boğaz ağrısına, mideye, regl kramplarına iyi gelen papatya çayı aynı zamanda tiroit kanseri riskini de düşürmeye yarar. Pek çok faydası bulunan papatya çayını siz yine de günlük 2 fincandan fazla tüketmeyin zira her şeyin fazlası zarardır.

Hazırlanışı:

Bir bardak suyu demliğe alıp içine bir tatlı kaşığı papatya çiçeği koyarak kaynatın. 5 ila 10 dakika kaynayan papatya çayınızı bir iki dakika da demlenmeye bırakın. Hazırladığınız bu çayı dilerseniz balla tatlandırarak içebilirsiniz.
Size bu anlamda yardımcı olacağını düşündüğümüz ürünümüz ise bakır rengiyle şık bir görünüm sergileyen Taç Hera Çaydanlık Takımı. 

Kuşburnu Çayı

C vitamini kaynağı olan bu bitki soğuk algınlığına iyi gelerek gribi de önlediğinden özellikle kış aylarında bolca tüketilmeli. Bağışıklığı güçlendirici etkisi olan kuşburnu bitkisi öksürüğe, mide tahrişine, kalbe iyi gelir. Ayrıca cilde de iyi gelen kuşburnu kan şekerini dengelemeye de yardımcı olur.

Hazırlanışı:

Demliğinize bir litre kadar su koyup kaynamaya bırakın. Ardından suyunuz kaynadığında içinde 2-3 yemek kaşığı kuşburnu ekleyin ve yaklaşık 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra çayı süzerek servis edebilirsiniz.

Yeşil Çay

İçeriğinde önemli bir antioksidan olan EGCG bulunan, C, B vitaminleri, florür, folik asit, potasyum, magnezyum gibi mineralleri barındıran yeşil çay, sağlık için oldukça faydalı bir içecek. Kolesterol ve yağ dengesini iyileştirdiği, bağışıklığı güçlendirici etkisi olduğu bilinen yeşil çay, vücut yağının azalmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olduğu için de son zamanların çok tüketilen içecekleri arasında sayılabilir. İçindeki bazı maddelerin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyuculuğu olduğu bilinen yeşil çay aynı zamanda inme riskini azaltır ve kemik sağlığını destekler. Ayrıca içerdiği kafein sayesinde uyku halini giderir ve kişiye canlılık verir.

Hazırlanışı:

2 fincan yeşil çay için 2 tatlı kaşığı yeşil çayı demliğimize ya da varsa süzgecimize alalım. Üzerine 2 fincan sıcak su ekleyelim ve ağzını kapatarak demlenmeye bırakalım. Yaklaşık 3 dakika sonra çayımız hazır olacak. Dilerseniz bal ve limonla tatlandırarak tüketebilirsiniz. 
Yeşil çayınızı pişireceğiniz demliğin plastik ya da alüminyum olmamasına özen gösterin ve günde 3 fincandan fazla tüketmeyin. Bilhassa uykusuzluk problemi yaşıyorsanız akşama yakın tüketmemenizde fayda var.

Karanfil Çayı

Bol miktarda K vitamini, E vitamini, A vitamini, magnezyum, demir, kalsiyum içeren karanfil, zengin bir antioksidandır. Saç derisindeki hücrelerin yenilenmesini sağlayan karanfil bitkisi kepek oluşumunu da engeller. En önemli özelliklerinden birinin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisine yardımcı olmak olan karanfilin diş minesini güçlendirdiği, diş ağrılarının giderilmesine de fayda sağladığı bilinir. Ağız kokusunu gidermesi ise bir başka özelliğidir. Dünya mutfağında belirgin bir yeri olan karanfili yemeklerde, tatlılarda, içeceklerde kullanabileceğiniz gibi suyunuza atarak doğrudan da tüketebilirsiniz. Yoğun aroması sebebiyle birçok bitki çayında kullanılan karanfili ayrıca tek başına çay olarak da tüketebilirsiniz. Orta Asya’da yaygın olarak kullanılan karanfil çayının hazırlanışı ise şöyle:
Hazırlanışı:
Öncelikle iki bardak suya 6 dal karanfil atarak kaynatın. Çayınız kaynadığında ocağı kaparak içine bir dal çubuk tarçın ve birkaç parça elma kabuğu attıktan sonra demlenmeye bırakın. Hazırlamış olduğunuz bu çayı yemeklerden önce ya da sonra sıcakken tüketmeniz tavsiye edilir. Karanfil vitamin ve aroma bakımından oldukça yoğun olduğundan günde 2 bardaktan fazla tüketmemelisiniz.


 

0 Yorum

Yorum yapabilmek için hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir.

Yazı Ara

Son Yazılar

En Lezzetli Yaz Yemekleri
En Lezzetli Yaz Yemekleri
14 06 2024
Yaza Formda Girin
Yaza Formda Girin
14 06 2024
En Çok Satan Yemek Takımları
En Çok Satan Yemek Takımları
21 05 2024
En Kullanışlı Düdüklü Tencere
En Kullanışlı Düdüklü Tencere
17 05 2024
Bahar Temizliği için Mutfak Tüyoları
Bahar Temizliği için Mutfak Tüyoları
14 05 2024

Son Yorumlar

Ayaç aytaç
Taç düdüklü tencere

Ahmet Aytaç
Porselen Fincan Takı

Ahmet Aytaç
Fiyatlarınız bütçemi

Ahmet Aytaç
Taç porselen yemek t

Ayaç aytaç
Ağustos ayında düğün