Evde Orkide Bakımı
Salepgiller familyasından olan orkide, evde beslemek için ideal çiçeklerden biridir. Birbirinden renkli ve narin çiçekleri kadar bakımı da narin olan bu çiçek ilgiyi çok seviyor. Yılda en az 2 defa çiçek açan orkidelerin çiçekleri 12 hafta kadar dallarında kalmayı başarır. İyi şartlarda çiçeklenme oranı yılda üç veya dörde kadar çıkabilir. Önemli olan çiçeğinizin yerini sevmesi, yeterli ışık alabilmesidir. Unutulmamalıdır ki yeterli ışık alamayan orkide çiçek açmaz. Tabii bunun yanında çiçeğinizin sizi hissetmesine de izin vermeniz gerekmekte.
Şunu asla unutmayın, çiçekler canlıdır ve etrafındaki şeylere karşı duyarlıdır. O nedenle çiçeğinizin açmasını, büyümesini istiyorsanız onunla ilgilenmelisiniz. Etrafını temiz tutmalı, yapraklarının tozunu muhakkak almalısınız. Her şeyin ötesinde onlarla konuşmalı, çiçeğinize onu unutmadığınızı belli etmelisiniz. İnsanların konuşurken ağızlarından çıkan karbondioksidin çiçekler üzerinde olumlu etkiler sağladığı bilindiğinden onlarla konuşmanız çiçeğinize iyi gelecektir.
Son olarak çiçeğinize bir isim verin; insanlar nasıl isimlerini duyduklarında mutlu oluyorlarsa çiçekler de mutlu oluyorlar.
Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dünyadaki tüm diğer şey gibi orkide de bakım ister. Atalarımızın bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur sözü de bu anlamda yol gösterici niteliktedir. O halde gelin size orkide bakımıyla ilgili püf noktalarını anlatalım.
- Orkide satın alırken tomurcuk halindeki orkideleri almanızda fayda var zira çiçek açmış olan orkidelerin çiçekleri kısa süre içerisinde dökülecektir. Fakat siz tomurcukları fazla olan bir orkide alırsanız orkidenizin evinizde açtığına şahit olabilir ve daha uzun süre çiçeklerini izleyebilme şansına erişirsiniz.
- Orkidenin saksısı muhakkak şeffaf olmalı. Çünkü ışık orkide köklerine iyi gelir ve besler. Üstelik orkidenizin suya ihtiyacı olup olmadığını da yine köklerine bakarak tayin edebilirsiniz. Bu nedenle saksının şeffaf olması çok mühim.
- Orkide kökleri çok fazla suyu sevmediğinden suya maruz bırakılmamalıdır. Mümkünse su dolu bir kaba daldırıp çıkarılmalı ve bu şekilde sulaması yapılmalıdır. Orkidenizin kökleri eğer hala yeşil ise çiçeğinizin suya ihtiyacı olmadığı anlamına gelir. Hafiften kahverengiye çalmaya başladıysa kök rengi sulama vakti gelmiş demektir.
- Bu arada orkideyi sulamak için kireç içermeyen bir su tercih etmenizde fayda var zira kireç çiçeğinizin köklerine zarar verebilir. İlla çeşme suyu kullanılacaksa dinlenmiş su kullanılması gerektiği unutulmamalı.
- Orkideler nemli tropik bölgeleri severler, bu nedenle yapraklarına, köklerine sprey ile su sıkarak doğal ortamı taklit edebilirsiniz.
- Haşlanmış yumurtanızın suyunu asla dökmeyin zira içerdiği mineraller sayesinde orkideler için harika bir bakım suyudur.
- Orkidenizin iyi beslenmesini istiyorsanız bitki besini kullanabilirsiniz. Kış aylarında ayda bir kez, diğer mevsimlerde ise ayda iki kez olmak üzere kullanacağınız bitki besini orkidenizin canlanmasına yardımcı olacaktır.
- Orkide besini orkidenizin uzun süre çiçekli kalmasını sağlayacağından kullanmanız tavsiye edilir.
- Orkide havalandırılmış ortamı sever, bu nedenle çiçeğinizin bulunduğu ortamı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- Unutmamanız gereken bir diğer husus da orkidelerin asla ölmeyecekleri. Yalnızca çiçekleri döküldüğünde ya da susuz kaldıklarında kururlar.
Orkide Bakımında Şunları Yapmayın!
- Orkideyi direkt olarak rüzgârlı ya da cereyan alan yerlere koymamak gerekir, hassas dalları üşüyüp zarar görebilir.
- Orkideyi havalandırma ya da kaloriferin üzerine koymamalısınız. Bu orkidenin nemini çekmesine ve kurumasına sebep olur.
- Orkideyi doğrudan güneş altına koymamalısınız. Unutmayın ki orkide bol ışık almalı fakat direkt ışığa maruz kalmamalı.
- Orkideler çok karanlık ortamı sevmezler, o nedenle kısmen ışık alan yerleri tercih etmelisiniz.
- Orkidenin kuruyan saplarını tutmamalısınız, kökünden kesip atmalısınız.
Orkidenizin Size Söyleyecekleri Var
- Orkidenin yaprakları eğer çimen yeşilinden daha koyu ise çiçeğinizin biraz ışığa ihtiyacı var demektir.
- Kökleri hafiften kahverengiye dönüyorsa suya ihtiyacı var demektir.
- Orkidenin boynu büküldüyse biraz canlandırılmaya ihtiyacı var demektir. Toprağına birkaç buz küpü yerleştirerek onu canlandırabilirsiniz.
- Orkide çiçek açmıyorsa yeterince ışık almıyor demektir. Yerini değiştirin ve azar azar ışığını arttırın.
- Yapraklarında lekeler varsa orkide hastalanmış ya da yaprakları güneşten yanmış demektir. Öncelikle iyice sulandığından emin olun ve yerini değiştirin, gerekiyorsa bitki besini ile takviye sağlayın.
Unutmayın ki önemli olan orkidenin çiçek açması değil, yeni yaprak vermesidir. Eğer orkide yaprak veriyorsa bir şeyler yolunda gidiyor demektir. Size ise bu aşamadan sonra sabredip orkidenizin çiçek açmasını beklemek kalıyor. İlgiyi çok seven orkidenizin yapraklarını arada silin ve bolca sevin, işte bu kadar…