Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Yılda bir kez ramazan ayında, koca bir yıl boyunca oluşturduğumuz yemek rutinimizi değiştirerek oruç tutmaya başlarız. Midemiz için epey faydası bulunan orucumuzu tutarken uzmanlar muhakkak sahura kalkmamız gerektiğini dile getiriyor. Zira uzun süreli açlık ve susuzluk bedenimizde halsizlik, dalgınlık, baş ağrısı, mide bulantısı, geçici hipoglisemi gibi bazı şikayetlere sebep olabilir. Sahurun, oruç için dayanma gücünüzü arttıracağını unutmamanız gerekir. Dolayısıyla sahur, ramazan aynında atlanmaması gereken bir öğün esasen.
Sahur, gecenin bir vakti uyanmayı gerektirdiği için çoğu insan uykusundan feragat etmeye üşenerek kalkmamayı tercih ediyor. Böylelikle belki de kendini iyi hissetmediği için günü verimli kullanamayabiliyor. Hem geçici şikayetlerden arınmak hem de günü verimli kılmak açısından sahura kalkmayı ihmal etmemeliyiz.
Sahurda Ne Yemeliyiz?
Sahurda protein içeriği yüksek, enerji veren ve tok tutan lifli gıdalar tüketilmeli. Kahvaltılık besinler bunların başlıcalarıdır. Ayrıca bol bol su içilmeli zira tüm gün vücut sıvı ihtiyacı hissedecektir.
• Sahur masasında kefir, yoğurt gibi kalsiyum içerikli gıdaları mutlaka bulundurun. Çünkü bunlar susuzluğunuzu gidereceği gibi tok kalmanıza da yardımcı olacaktır. Yoğurdu sade olarak tüketmeyi sevmiyorsanız yoğurtlu salatalar hazırlayabilir ya da yoğurda chia tohumu, ceviz ve muz ekleyerek bu şekilde tüketebilirsiniz.
• Vitamin bakımından zengin bakliyatlar tercih edilmeli. Örneğin bulgur lif ve protein bakımından zengin olduğundan sahurda özellikle tercih edilebilir. Sebzeli pilavını pişirebileceğiniz gibi haşlayarak salatasını da yapabilirsiniz.
• Yine yumurta da sahurda tok tutan yiyecekler arasında sayılıyor.
• Yulaf da tok tutan yiyecekler arasında. Yoğurt ve meyvelerle hazırlayacağınız yulaflı bir kâse, sizi uzun süre tok tutacaktır.
• Enerji kaybı için kuruyemiş tüketilebilir. Örneğin sahurda yiyeceğiniz iki üç tane ceviz, enerji ihtiyacınızı karşılayacağı gibi ayrıca sizi tok tutmakta da yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra badem, tuzsuz kaju, fındık da yine tok tutan kuruyemişlerden.
• Domates, salatalık ve yeşillikler de yine hem besleyici hem tok tutan yiyecekler arasında.
Epey doyurucu olduğu için çoğunlukla sahur reçetelerinde haşlanmış yumurta bulunmaktadır. Fakat siz haşlanmış yumurta sevmiyorsanız yukarıda ismi geçen besinlerle karıştırarak kendiniz için doyurucu bir omlet hazırlayabilirsiniz. Ya da yine yumurtalı güzel bir krep de sahur yemeğinizin eşlikçisi olabilir. Bunun için size eşit ısı dağılımı sayesinde, krep ya da omletin her iki tarafını aynı oranda pişirebileceğiniz Taç Ultra Granit Krep Tavasını önerebiliriz.
Yine bilinmesi gereken bir başka önemli nokta da beyaz undan yapılan hamur işlerinin doyurucu olsa da fazlasıyla karbonhidrat barındırdığı için çabuk acıkmanıza sebep olacağıdır. İlla ekmek tüketilecekse tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli. Pişi, poğaça gibi geçici tokluk yaşatacak ürünlerden ise uzak durulmalı.
Hangi Yiyecekler Susatmaz?
Ayrıca iftardan sahura kadar belli rutinlerde su içmeyi ihmal etmemenin bedeninize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacağını unutmayın. Tabii iftarda bir anda üç beş bardak su içmek midenizi şişirip rahatsız edecektir. Bu nedenle en azından uyuyana kadar belli aralıklarla birer bardak su tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır ve midenizi zorlamayacaktır. Uzmanlar iftar ile sahur arasında sekiz ila on iki bardak arası su tüketilmesini öneriyor.
Tüm bunların dışında şu yiyecekler ve içecekler de daha az susuzluk hissetmenizi sağlayacaktır.
• Marul, domates, salatalık (söğüş salata, mevsim salata).
• Ayran, kefir, yoğurt (cacık, yoğurtlu meyve salatası).
• Karpuz, kavun, muz, şeftali (meyve salatası).
• Komposto.
Hangi Yiyecekler Susatır?
Tabii ki bol şekerli, yağlı ve tuzlu, aşırı baharatlı yiyecekler vücudunuzda susuzluğa sebep olacağından bilhassa sahurda tüketilmesi çok doğru değil. Sahurda tercihiniz kahvaltıdan yana olacaksa tuzlu zeytin ve tuzlu peynirden uzak durmanızı tavsiye ederiz zira tuz gündüz sizi fazlasıyla susatacaktır.
Ayrıca kızartmalar da yine gündüz susuzluk çekmenize sebep olacağı için sahurda tüketilmesi pek tavsiye edilmiyor. Vücudunuzun şeker ihtiyacını sahurda değil iftarda karşılamak çok daha mantıklı olacaktır. Sahurda illa tatlı yiyecekseniz zengin besin değerleri barındıran hurma güzel bir seçenek olacaktır.
Bu arada sahurda çay içmek de gündüz susamanıza neden olacağı için pek tavsiye edilmez. Çünkü çay diüretiktir dolayısıyla çok sık idrara çıkmanızı sağlayacağı için vücudunuzda su kaybı oluşmasına neden olacaktır.
Yazımızı burada sonlandırırken her birinize sağlıklı bir sahur diliyoruz.